Лекции по История

Форум на Августа Траяна

Форум на Августа Траяна

Може би много от вас знаят, че Стара Загора е имала през годините много имена – Берое, Верея, Августа Траяна, Ески Зара, Боруй и др. В самото сърце на града се намира Античен форум „Августа Траяна”. Това е може би най-запомнящото се име, тъй като гражданите на града всекидневно преминават покрай мястото. Форумът е открит през 1968г. Малко по-късно започва неговото целенасочено археологическо проучване, което продължава и до днес. Разполага се в обсега на днешната съдебна палата. С какво обаче е известен форумът? Древната Августа Траяна е основана около 106 -107 г от римския имепратор Марк Улпий Траян. Августа Траяна е един от най-големите и красиви градове на Тракия през II – III век. От началото на III в. градът се споменава под името Берое. Историята разказва, че Августа Траяна се е обособил като крупен икономически, политически, административен и духовен център на римската провинция Тракия. Откритият днес участък обхваща площ на повече от 7 дка. Под ръководството на РИМ Стара Загора до сега са разкрити, проучени и реставрирани доста обекти. Сектор от две крепостни стени и западна порта на града, сектор на главната улица, каменен постамент на монументална конна импрераторска статуя, градски терми и т.н.

Смята се, че Августа Траяна изживява своя най-голям разцвет при Марк Аврелий и особено през управлението на императорската династия на Северите (193-235г.). Благоустрояването на града и общественото строителство тогава придобиват най-широки размери. От каменни релефи, монетни изображения и надписи, както и от археологически проучвания, научаваме за строителството на монументални обществени сгради, като храмове, базилики, терми, театрална сграда. Музикалният живот в града бележи особен разцвет. Именно тук е била открита великолепна мраморна статуя на легендарния тракийски певец, музикант, поет и чудотворец Орфей.

Когато стъпвам по древния римски път във форума сякаш следвам миналото по петите. Внушаващо е всичко онова останало от онези времена, колкото и малко да е то. На фактът, че иманно тук е бил построен този град, че е пропит с толкова много история ме кара още веднъж да се гордея, че съм старозагорка. Преди години посетих приказната опера „Кармен” изпълнена именно тук на специално построената трибуна за зрители. Тук се изнасят редица оперни, балетни и театрални предствления. Магнетичното се състои именно в това, да се наслаждаваш на невероятните изпълнения на място на което може би преди години стоял Марк Аврелий.
Ако имате път към Стара Загора, постарайте се да посетите античния град. Със сигурност ще останете очаровани. Още по-добре ще е ако тук по-често се поставят оперни и театрални спектакли. Чувството да наблюдаваш и слушаш с огромен интерес под открито небе не може да се сравни със закритите оперни пространства. Но тук ще имате възможността да се пренесете хиляди години назад във времето!