Лекции по История

Диоклецианопол

Диоклецианопол

Диоклецианопол (на латински: Diocletianopolis, на гръцки: Διοκλητιανούπολις, градът на Диоклециан) е античен римски град. Получава статута си през 293 г. сл. Хр. от римския император Диоклециан и е наречен в негова чест.

Археологическите проучвания показват, че мястото е населявано още от VI хил. пр. Хр. По-късно тук възниква тракийско селище. Около І в. сл. Хр. Тракия е завладяна от Римската империя и населеното място се развива като типичен римски град. През 293 г. сл. Хр. римският император Диоклециан се установява тук заради лечебните минерални води и градът е наречен в негова чест — Диоклецианопол. В началото на ІV в. градът е ограден с крепостни стени.


През V - VІ в. Диоклецианопол е част от владенията на Византийската империя. В края на VІ — началото на VІІ в. градът е разрушен от нашествията на авари и славяни.


През Ранното средновековие (около ІХ в.) върху руините на Диоклецианопол възниква селище, от което се развива съвременният град Хисаря в Пловдивска област.


Крепостните стени на Диоклецианопол ограждат площ от 20 ха. Те са допълнително защитени с ров и земен вал. Общата дължина на крепостните стени е 2 327 м, дебелината им варира от 2,60 до 4 м, а височината им достига до 12,5 м. В тях е имало 44 кули, 4 главни порти и 6 по-малки входа. Сравнително добре са запазени Южната и Западната порти.