Лекции по История

5. Кръстоносните походи в Източна Прибалтика 12-13в. Създаване на Орденската система. Борба на руския народ с немско-шведската агресия.

Нахлуването на кръстоносците в земите на Прибалтика и Северозападна Русия е подкрепено от римския папа и от германския император Фридрих ІІ. В кръстоносния поход вземат участие немски , датски , норвежки рицари и др. В края на 12-нач на 13в сред народите на Прибалтика завършва процеса на разлагане на първобитнообщинния строй и формиране на раннокласово общество и държавност. Тези процеси протичат сред литовските племена. Руските земи оказват значително влияние в/у западните си съседи , които все още нямат развити собствени държавност и църковни институции. Източните славяни отдавна поддържат връзки с населението на Изт Прибалтика. След раздробяването на Русия връзките с Прибалтика поддържат Владимиро-Суздалското , Галицко-Волинското и Полоцкото княжество , както и Новгород и Псков. М/у Новгород , Псков , Полоцк и нас-то на Прибалтика се поддържат оживени търговски връзки. Още през 10-12в немските феодали решават да нахлуят в Изт Прибалтика. Римският папа се готви да покатоличи и подчини населението на Русия и Прибалтика. През 1202г е създ рицарският орден на меченосците. Рицарите носят дрехи с изображение на меч и кръст. Те водят завоевателна политика под лозунга за християнизация : “който не иска да се покръсти трябва да умре”. През 1219г датските рицари превземат част от крайбрежието на Прибалтика , като основават град Ревел. През 1224г кръстоносците превземат Юриев. През 1234г кръстоносците търпят поражение от новгородско-суздалските войски , а две години по-късно от литовците. Това ги принуждава да обединят силите си. През 1237г меченосците се обединяват с тевтонците , образувайки Ливонския орден, наречен така по името на територията , населена от племето ливи , която е превзета от кръстоносците. Наступлението на рицарите особено се засилва след ослабването на Рус, след борбата с монголите. През юли 1240г от това положение на руските княжества правят опит да се възползват шведските феодали. Шведският флот навлиза в устието на Нева. Шведите искат да превземат гр Старая Ладога , а след това и Новгород. Княз Александър Ярославич , който по това време е на 20г , със св дружина се насочва към мястото където шведите дебаркират. За победата при Нева Александър е наречен от руския народ Невски. Значението на тази победа е в това , че тя задълго спира шведската агресия на изток, запазвайки за Русия излаза на Балтийско море.
Скоро след това край северозападните граници на Русия се появяват немските и датските рицари-кръстоносци. През лятото на 1240г те завладяват граничната крепост Изборск. След това боляри-изменници начело с посадника помагат на завоевателите да овладеят Псков. Болярите , които не желаят Александър да управлява го застават да напусне Новгород заедно с дружината си. Кратко време след това обаче по молба на новгородското вече Ал се завръща и веднага се заема с отблъскването на врага. Събрал войска от новгородци , ладожани , карели и ижорци , Александър още същата 1241г с внезапен удар завладява крепостта Копорие и я разорява.
На 5 април 1242г на леда на Чудското езеро се провежда битката , получила името Ледената битка. Рицарският клин пробива центъра на руските позиции и стига до брега. Рицарите след като не издържат удара се разбягват в паника. Врагът е разгромен. Мн рицари са взети в плен, а др са убити. Руската войска се завръща в Новгород в победа. Златната орда- тя обхваща обширна територия от Дунав до Иртиш. Столицата й е гр Сарай. Това е д-ва състояща се от полусамостоятелни улуси , обединени под властта на хана. Те се управл от братята на Бату и местната аристокрация. Златната орда е една от най-големите д-ви за своето време. Разцветът й е по време на управлението на хан Узбек(1312-1342г). През 1312г държавна религия на Златната орда става ислямът. Разорените от монголите руски земи са принудени да признаят васалната си зависимост от Златната орда. Въпреки това Рус запазва св държавност. Населението е задължено да плаща данък на ордата и да изпълнява някои повинности.
През 1243г Ярослав Всеволодович е призован в стана на хана. Ярослав признава васалната си зависимост от Златната орда и получ ярлък за утвърждаването му като велик княз на Владимир и златна дъсчица, като пропуск през територията на Ордата.
Някои руски князе , стремеики се по-бързо да се освободят от васалната си зависимост от Ордата започв открита въоръжена съпротива. През 1252г са разбити полковете на владимирските и галицко-волинските князе. От 1257г ордата пристъпва към преброяване на насел-то на Русия. За контрол във всяко княжество има назначени хански чиновници – баскаки. Те разполагат със специални военни отряди. През 1257г ордата изпраща в Русия своите преброители , които преброиха цялата Суздалска , Рязанска и Муромска земя. Духовенството се освобождава от плащане на данъци и по този начин ордата се стреми да ги привлече на своя страна.
След смъртта на Ал Невски със съдействието на Златната орда в Русия се активизират силите , насочени против политическото единство на страната. Властта на великия княз скоро става номинална. Владимирското княжество намалява. С нахлуването на завоевателите и установяването на игото започва историческата изостаналост на Русия.